Implantologia dental

Els dies 11 i 12 de Novembre el Dr. Jaume Busoms va assistir al Memorial Branemark que es va celebrar a Madrid.

Va ser un emotiu homenatge a P.I. Branemark, reconegut mundialment com a pare de l’implantologia moderna, a la vegada que va ser un simposi de un elevat nivell científic.

El professor  Per Ingvar Branemak va ser el descobridor de d’utilitat del  titani com a element que aconsegueix una sòlida unió amb el teixit ossi, fet biològic que es coneix com Oseointegració.

El coneixement de l’Oseointegració ha estat bàsic per el desenvolupament de l’implantologia dental. El Prof. P.I. Branemark  (1929-2014), a l’any  1952, quan era un jove investigador de l’ Universitat de Göteborg ( Suècia ) va iniciar els seus  estudis del metabolisme ossi, introduint petits microscopis en el os peroné de animals d’experimentació. La seva sorpresa va ser que un cop els microscopis havien fet la seva funció investigadora, no els podia retirar del lloc a on els havia implantat  perquè s’havia establert una unió indissoluble entre la càpsula del microscopi i l’estructura osea. Interessat per el material en que s’havien construït les càpsules dels diminuts microscopis, va descobrir el material que més ha canviat la concepció de l’odontologia :  El Titani

Aprofundint en aquest descobriment, el 1965 va tractar el primer pacient amb implants dentals de titani a la mateixa Universitat de Göteborg. El 1982 a la Conferència de Toronto (Canada) va presentar els seus exhaustius estudis, i va rebre el reconeixement mundial al seu treball. L’unió entre l’implant dental i l,estructura osea  no havia ser unicament mecànica (com fins llavors es creia) sinó que havia de ser també biològica. En aquesta famosa Conferència es va establir el primer consens respecte a les característiques i protocols que havien de guiar el correcte exercici de l’implantologia.

El Prof. P.I. Branemark  va ser anomenat Doctor Honoris Causa en mes de 30 universitats europees i nord-americanes. També va rebre el 1992 el Premi Soederberg de la Societat Sueca de Medicina ( el premi mes reconegut després del Nobel ) i les medalles de l’Escola de Medicina Dental de Harvard i de l’Acadèmia Sueca de la Ingenieria per la Innovació.

El Prof. P.I. Branemark, personatge d’extrema generositat, va dedicar els últims anys de la seva vida Professional al Centre Branemark de Bauru (Brasil), tractant a persones amb importants mutilacions o deformitats maxil·lofacials, mitjançant pròtesis,  que reprodueixen les diferents zones de l’organisme, i que es subjecten amb implants instal·lats en diferents parts de l’esquelet humà.